2020. jún 05.

Helyre, tétre, befutóra

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Helyre, tétre, befutóra

1827. június 6-án rendezték meg az első pesti lóversenyt

Széchényi gróf kezdeményezésére 1827. június 6-án, 25 ezer néző előtt megrendezésre került az első pesti lóverseny. Az első pesti lóversenypálya a mai Üllői út és Soroksári út közötti területen működött 1827 és 1880 között.


A lovakkal való versengés távoli történelmi korokba nyúlik vissza. Gondoljunk csak a római kori kocsiversenyekre. Lovas versenyeket már az ősi pusztai népek is tartottak, ahol a rátermettség, erő, ügyesség valamint a ló gyorsasága és képzettsége alapján mérték össze tudásukat. Az idő előre haladtával a lovak képzettségét, tudását, idomíthatóságát megcsillogtató sportok alakultak ki. Napjainkban a ló főként a sportban és a szabadidős tevékenységekben hűséges társunk.

A modern lovassport első díjlovagló- és ugróversenyét 1864-ben Dublinban tartották. Magyarországon az első versenyre 1872-ben került sor Pozsonyban. Budapesten 1894-től rendeztek rendszeresen díjlovagló és díjugrató versenyeket. A három „klasszikus” lovas szakág: a díjlovaglás, a díjugratás és a military (lovastusa) 1912-ben a stockholmi olimpián mutatkozott be. 1969-től további szakágakat ismert el a Nemzetközi Lovas Szövetség, így ezután a fogathajtás, a lovastorna, a távlovaglás és a western díjlovaglás szakágban is rendezhettek bajnokságokat.

A lóverseny

Lóversenyzésnek azokat a lovassportokat nevezzük, ahol az elsődleges szempont a lovak gyorsaságának lemérése. A lóversenyeket speciálisan erre a célra kialakított versenypályákon, nemzetközi szabályok szerint rendezik. A lóversenyen belül két ágról beszélhetünk: a galoppversenyről és az ügetőről.

A galoppversenynél a lovak vágtában (galopp) versenyeznek, nyereggel a hátukon és zsokék lovagolják őket. Az ügetőnél a lovak egy kis kétkerekű kocsiba (sulky) fogva ügetnek, vagy poroszkálnak. Itt a vágtába ugrás kizáró ok.

galoppverseny_horses-3811270_1920.jpg

Szerző: Németh Anna, múzeumpedagógus

A lóversenyek világszerte fontos társadalmi eseménynek számítottak és számítanak ma is. A futamokon magasrangú közéleti személyiségek, arisztokraták és diplomaták is megjelennek. A híres Epsom Derbyn az angol királyi család gyakran részt vesz.

A galopp

Angliában a London környéki mezőkön és a városkapun túli piactéren már a 12. században is  tartottak lófuttatásokat. 1226-ban tűzvész pusztított Newmarket-ben, majd a városka újjáépülése után megszületett egy hagyomány: minden vásár után lóversenyt tartottak. Newmarket ma is a lóversenyzés egyik fellegvára.

A középkorban és az utána következő századokban egész Angliában elterjedt a lóversenyzés és az ezzel szinte egyidőben kialakuló fogadási rendszer. A versenyzés elterjedése magával hozott egy hatalmas eredményt: a világ leggyorsabb lófajtájának kitenyésztését. Az acélos szervezetű, tetszetős küllemű és rendkívül gyors angol telivér napjainkban az egyik legnagyobb egyedszámban tenyésztett lófajta.

kincsem.jpg

Kincsem, „a legyőzhetetlen csodakanca” is angol telivér volt.

Magyarországon a lóversenyzés és az angol telivér behozatala gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós nevéhez kötődik. 1815-ben Széchenyi angliai tanulmányútjáról fontos tapasztalatokkal ért haza, felkeltve az érdeklődést az angliai lótenyésztés és a lóversenyzés iránt. 1816-ban 21 lovat vásárolt Angliában és a következő években Wesselényi Miklóssal együtt további 19 lovat és 2 csikót hozattak haza. Széchenyi gróf angol idomárokat és zsokékat is szerződtetett, valamint 1821-ben megszerkesztette az első magyar lóversenyszabályzatot. Széchenyi 1828-ban adta ki Lovakrúl című könyvét, mely a lóversenyzés népszerűsítése mellett lótenyésztési tapasztalatairól és meglátásairól szólt.

Széchényi gróf kezdeményezésére 1827. június 6-án, 25 ezer néző előtt megrendezésre került az első pesti lóverseny. Az első pesti lóversenypálya a mai Üllői út és Soroksári út közötti területen működött 1827 és 1880 között. A Mezőgazdasági Múzeumban látható az első pesti lóversenypálya 1:32 méretarányú makettje, mely a korabeli ábrázolások alapján készült.  

1883-ban megépült a Kerepesi úti lóversenypálya, mely 2004-ig üzemelt. A jelenlegi lóversenypálya (mostani nevén Kincsem Park) 1925-ben nyitotta meg kapuit. Jeles versenyhelyszín, mely átvette a galoppfutamok és ügetőversenyek megrendezését a Kerepesi úti pályától.

albertirsai_ut_loversenypalya_ma_kincsem_park_fortepan_4069.jpg

Albertirsai út, Lóversenypálya (ma Kincsem Park), 1959.
FOTO:Fortepan — ID 4069 Adományozó/Donor: Gyöngyi.

A magyar tenyésztésű telivérek a 19. század elején érték el legnagyobb sikereiket. Az Epsom Derby győztes Kisbér, és az 54 versenyt nyert Kincsem teljesítménye a mai napig szenzációnak számít.  A második világháború után Imi (1953) és „fia”, Imperiál (1960) értek el rendkívüli és kimagasló teljesítményt, mind a versenyzés, mind a tenyésztés területén.

imperial_profil.jpg

Imperiál

Az ügető

A 18. században a világ két ellentétes pontján, Oroszországban és Amerikában kezdték el kitenyészteni az ügető lovakat. A cél az volt, hogy nagy távolságokat átszelő gyors és kitartó lovak szülessenek. Így alakult ki az orlov és az amerikai ügető.

Meg kell említenünk a „jukker lovakat”, akik kis – közepes termetű, kitartó állatok voltak. A magyar parlagi lóból, később angol telivér nemesítéssel és félvér ménekkel tenyésztették tovább őket. Ez a kifejezés nem nevezhető fajtának, inkább a használati módot jelöli. Rövid idő alatt rendkívüli távolságok megtételére voltak képesek. A Berlin–Drezda, Berlin–Tata és Bécs – Pozsony között szervezett versenyeken a magyar jukkerfogatok hozták el az első díjakat. (A leghíresebb magyar ügető, az 1915-ös születésű Baka is anyai ágon jukker felmenőkkel rendelkezik.)

Az első magyarországi ügetőversenyt 1879-ben tartották a Városligetben. Bár előbb is voltak kocsiversenyek, ezeken az idő és a távolság számított, nem pedig a jármód. 1883-ban a lóversenyzés iránti határozott igény nyomán épült meg az ügetőpálya a Kerepesi úton, a Tattersall területén.

ugeto_trotting-3598639_1920.jpg

Az ügetőlovakat kifejezetten versenylovaknak tenyésztették ki. A verseny egy ellipszis alakú pályán folyik. A lovakat egy nagyjából 30 kg súlyú kocsiba, a sulkyba fogják be, ebben ül a hajtó. A lovak versenyügetésben haladnak, a vágtázás kizáró ok.

A fogadási rendszer

A lóversenyzéshez szinte a kezdetek óta hozzátartozik a fogadási rendszer.  A lóversenyzés alapja a leggyorsabb lovak kiválasztása, illetve ennek nyomán a sikeres versenyló-tenyésztés. A versenyüzem fenntartási költségeit javarészt a közönség által a lovakra kötött fogadási tételek biztosítják.  A fogadásoknak kétféle rendszere alakult ki: az angol eredetű bukméker és a francia eredetű totalizőr. Magyarországon a bukméker rendszer 1867-től az 1949-es államosításig működött. Totalizőr rendszerben 1827 óta lehet fogadni, és napjainkban is ily módon történnek a fogadások a lóversenypályán.

A klasszikus fogadási lehetőségek alapján téttel, hellyel befutóval és hármas befutóval lehet fogadni. Amikor megtesszük a tétet, a nyerőt (a győztest) kell eltalálni. A hely esetében azt kell eltalálni hogy a ló az első három hely közül melyiken fut be.  A befutó az 1930-as évek magyar találmánya. Ennek során az első két helyezettet kell eltalálni beérkezési sorrendben. A hármasbefutónál az első három célba érő lovat kell eltalálni helyes sorrendben.

Szólj hozzá

lóverseny Kincsem Imperiál angol telivér sz: Németh Anna első pesti lóversenypálya