2020. nov 25.

Vegyszermentesen is tiszta

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Vegyszermentesen is tiszta

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

A környezetbarát tisztítószerek használata nemcsak egy lehetőség arra, hogy környezetünket vegyszermentesen tartsuk tisztán, hanem egyszerűséget is jelent az hétköznapjainkban. A szemléletváltás segít abban, hogy a felhalmozás helyett inkább a valós szükséges eszközök mellett tudjunk dönteni. A felesleges vegyszeres flakonhegyek helyett minimalizálhatjuk a tisztítószerek darabszámát, hiszen egy alternatíva egyszerre több felület tisztítására is alkalmas lehet. A biológiailag lebomló ecetet használhatod a fürdőszoba, a konyha vagy akár szobád takarításához, felmosásához is.  Mindezeken túl az ecet, a szódabikarbóna, a citromsav pénztárcakímélőbb megoldás, mint a márkás takarítószerek megvásárlása.

3_europai_hulladekmentes_het_940_788_20203.jpg

Szerző: Bán Boróka, múzeumpedagógus

TIPP: Vízkőoldáshoz legjobb választás az ecet vízzel feloldva. Az összetevők aránya: 2/3 víz és 1/3 ecet. A készítmény leginkább fürdőszobai csempe, zuhanyzó, mosdótál, tükör vagy konyhai csapok, mosogatótál tisztítására kiváló. Pár csepp illóolajjal pedig a szúrós szagát is ellensúlyozhatod.

A konyhai zsíros foltok és szagok eltávolítására a szódabikarbónát javasoljuk, amit a súrolandó felületre szórva nedves szivaccsal dörzsölj át, majd egyszerűen vízzel mosd le. A citromsav ugyanolyan vízkőoldó hatású, mint az ecetes víz, de általános fertőtlenítőszerként is használhatod a hűtő, vagy a mikrohullámú sütő tisztán tartásához. Háztartási eszközeid (pl.: kávéfőző, teafőző) belsejét érdemes 1-2 evőkanál citromsavval és vizes szivaccsal átdörzsölni, majd alaposan, tiszta vizes ronggyal áttörölni. Az így kapott eredmény garantálja a tisztaságot és a kellemesen friss illatot, valamint az alkalmazott szer te és családod egészségét sem károsítja.

Érdekel? Nézz utána:  

https://humusz.hu/blog/haztartas/kornyezetbarat-takaritas

https://hulladekmentes.hu/2018/09/11/vegyszermentes-takaritas-zero-waste-modra-hogyan-kezdd-el/

http://fna.hu/mittehetsz/hetikihivas

https://tudatosvasarlo.hu/oko-takaritas-kisokos-mit-tud-a-citromsav/

Szólj hozzá

hulladék környezettudatosság Európai Hulladékcsökkentési Hét sz: Bán Boróka