2020. nov 27.

Kirándulj zöldben!

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Kirándulj zöldben!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

A kirándulás, túrázás testnek és léleknek egyaránt felüdülést jelent. Vannak azonban olyan jelenségek, amikkel rossz találkozni az erdőben. Biztosan te is láttál már eldobott csokipapírt, nejlonzacskót, alufóliát, üdítősüveget kirándulás közben. Ez nem csupán tiszteletlenség az erdővel szemben, hanem rettentő kártékony hatással jár.

5_europai_hulladekmentes_het_940_788_20203.jpg

Aki szereti és védi a környezetét, odafigyel arra, hogy a kirándulás, akár több napos túrázás során a szemetét összegyűjti, és az alkalmas helyen szemetesbe dobja vagy hazaviszi magával.

Szerző: Németh Anna, múzeumpedagógus

TIPP:

Innivaló

Sokan fogyasztanak üdítőt a túra során, melynek flakonját az erdőben hagyják. Érdemes beszerezned egy kulacsot, melybe vizet, vagy saját magad által főzött teát viszel. A forrásoknál kristálytiszta vízzel újra is töltheted üres kulacsodat és élvezheted a forrás gazdagságát. Egy jó kulacs sok évig kiszolgál túrázásaid során.  

Ennivaló és annak tárolása

A szendvicset alufóliába csomagoljuk, a sok becsomagolt szendvicset pedig nejlonzacskóba tesszük, amellé a nejlonzacskó mellé, amiben a csokik vannak….. Kinek ismerős?

Jó alternatívát jelenthetnek az „újraszalvéták”, melyek az előbb felsorolt funkciókat ugyanúgy betöltik, mégsem kell eldobni őket, hiszen kimoshatók és újra használhatók.  Jó, ha van otthon pár ilyen, és ebbe csomagolod a zsömlét, kiflit, szendvicset. 
A csokik, müzliszeletek jó hatással lehetnek ránk egy komoly teljesítménytúra alkalmával, de ha rövidebb, néhány kilométeres kirándulást teszünk, érdemes ezeket teljesen elhagyni. Ha feltétlenül szeretnél valamit nassolni, ropogtass el egy almát vagy vigyél magaddal olajos magvakat egy dobozban. Amellett, hogy egészségesek, adnak egy kis plusz energiát. A házi készítésű kekszeknek is nagy keletje lehet ilyenkor. Egészségesebb is, mint egy cukortól, adalékanyagoktól duzzadó szelet, és nem szemetelsz vele.

Eszközök 

Sokan szeretnek a hosszú túranap végén sütni valami finomat. Ennek különleges hangulata van, a tűzrakás, a hozzávalók előkészítése, majd a sütés, vagy főzés mindig kellemes emléket hagy az emberben. Itt sem mindegy, hogy a hozzávalókat miben hoztuk, az ételt miben és mivel fogyasztjuk el. (Ügyelj a tűzrakás szabályaira is!)

A vászonzsákok jó szolgálatot tesznek a pékáruk, kenyerek tárolásánál. Zöldségeket, sérülékeny hozzávalókat érdemes dobozban magaddal vinni. Egy piknikezés során is egyszerű döntésnek tűnhet az eldobható műanyagtányér vagy tál, és a műanyag evőeszköz használata, hiszen nem kell mosogatni, de sokszor ezek sem jutnak el a szemetesig. A túraboltokban kiváló tálakat, összecsukható edényeket kaphatsz, amit „csak egyszer kell megvenni”, és minden túrázásra, táborozásra magaddal viheted a továbbiakban. Egy praktikus eszköz lehet a vilka, ami az egyik végén villa, másik végén kanál típusú evőeszköz.

Feltétlenül kell néhány szót szólni a késekről, bicskákról, ami az alapfelszerelés része kell, hogy legyen. Mindenkinek mások az elvárásai, céljai egy ilyen eszközzel. Hogy mi mellett döntünk, azt befolyásolja a későbbi felhasználás, a praktikum, a minőség és az ár, de az sokszor egyéni ízlés is.

Új úton az erdőbe

Talán ezekkel az alternatívákkal sikerült bemutatni egy olyan járható utat, egy olyan szemléletet, amellyel olyan módon járhatunk erdőn-mezőn, hogy azt a maga természetességében és tisztaságában megőrizzük és magunkat is jól érezzük a túráink során.

Szólj hozzá

kirándulás hulladék környezettudatosság sz: Németh Anna Európai Hulladékcsökkentési Hét