2021. sze 13.

Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállítása az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás Kulturális Fesztiváljának keretében

Kiállításunk vadászösvény és a honfoglalástól napjainkig tartó időutazás. Az igazi vadászat ma is a vad látó, halló és szagló távolságán belül kezdődik, éppen úgy, mint ezer éve. Barangoljon hát velünk erdőn-mezőn, hogy megismerhesse a vadászat célját, módjait és a míves vadászfegyvereket. A természet, a vadászat ihlette művészeti alkotások ágyazzák az európai kultúrtörténetbe izgalmas utunkat.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállításán a saját gyűjteményi anyagon kívül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeinek legszebb műtárgyai először szerepelnek közös kiállításban, olyan részletgazdag képet festve a magyar vadászat történetéről, amelyre mindeddig még nem volt példa.

Az erdőt idéző egyedi installációban olyan különleges tárgyak is helyet kaptak, mint Széchenyi István gróf elöltöltő, gyutacsos vadászpuskája; Rudolf főherceg Kirner-puskája; József Ágost főherceg hátultöltő, ismétlő Mauser-puskája, a Magyar Fegyver- és Gépgyárban 1888-ban százezredikként készült Ferenc József, magyar királynak felajánlott és dedikált 8 mm-es Mannlicher-ismétlőpuska; vagy egy szovjet 12-es MC-11 kétcsövű sörétes vadászpuska, melyet Hruscsov, szovjet pártfőtitkár ajándékozott Kádár Jánosnak. Igazán ámulatba ejtők még az érdeklődők számára a 15. századból származó számszeríjak, lándzsa-, és nyílhegyek, az Eszterházy gyűjteményből származó vadászpuska, a 17 – 18. században készült és használt lőportartók, solymásztáskák, valamint a vadászat mesterien és művészien megmunkált segédeszközei.

Tegyen egy virtuális túrát a kiállításban: 

 

Többet is megtudhat a vadászat és a vadászfegyverek múltjáról és jelenéről, a történelmi korokon átívelő vadászat lenyűgöző tárgyi emlékeiről, a ma is élő vadászati hagyományokról és módokról, ha eljön a Mezőgazdasági Múzeum „Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon” című interaktív kiállítására.

Vadászat és Művészet

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum székhelye, a Vajdahunyadvár ad otthont a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből készült válogatásnak is, mely magyar és nemzetközi festmények és szobrok bemutatásával eleveníti fel az európai vadászat és halászat történetének számos fejezetét, kultúrtörténeti jelentőségét, társadalmi rangját és szórakoztató szerepét, a 16. század közepétől a 20. századig.

img_5578_web.jpg

A Diana jelmezébe bújt arisztokrata nők, vadászruhába öltözött uralkodók és nemesemberek portréin a vadászat, mint a társadalmi rang kifejezője jelenik meg. A nagy korszakokat tárgyaló fegyverkiállítást a nemzetközi és magyar szobrászat vadászzsánerei, állatportréi és történeti jelentőségű alakjait – pl. József főherceget és feleségét, Auguszta főhercegnőt – ábrázoló portrészobrok egészítik ki. A különféle állatok hajtását, illetve elejtését bemutató művek: a szarvas-, sólyom- és vaddisznóvadászatok mellett halászjeleneteket ábrázoló táj- és zsánerképek, zsákmányul ejtett állatok képei, vadász- és halászcsendéletek is láthatók e képzőművészeti tárlaton.

A kiállítás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye.

A kiállítás 2021. december 31-ig várja a látogatókat.

Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon katalógus

Megjelent a kiállítás exkluzív katalógusa, mely a kiállításon bemutatott tárgyakon kívül az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott gyűjteményi tárgyak fotóit és leírását is tartalmazza.
A kiadvány a múzeum pénztárában vásárolható meg.

Szólj hozzá