2020. ápr 15.

Bemutatkozik a Trombitás gyűjtemény

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Bemutatkozik a Trombitás gyűjtemény

Múzeumunk egy rendkívüli magángyűjteménnyel gyarapodott, amelyet Trombitás Tamás ajánlott fel megvásárlásra, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2018 októberétől a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Textilgyűjteményét gazdagítja. A 80 tárgyból álló tárgyegyüttes néhány különleges viseleti darabon kívül dél-alföldi takácshímzésekből, mezőségi háziszőttesekből és a Tolnai-Sárköz háziszőtteseiből áll.

trombitas_gyujtemeny_dsc-8040ok.JPG

A hímes takácsok munkái a 18–19. századtól egyre inkább a falusi lakosság számára készültek. Némely vidéken közvetlenül ezektől a takácsoktól tanulták meg az asszonyok a mintás szövést. A takácsszőttesek takácsszövőszéken készültek, ami szélesebb és bonyolultabb szerkezetű a parasztszövőszékeknél. Az erdélyi Mezőség háziszőttesein jól látszik, hogy azokat az asszonyok maguk készítették a térségre jellemző bogas kötéssel. Rendszerint a lakásbelsők textil felszerelésének részét képezték a szoba falára függeszthető „hosszú-kendők” és rövidebb változataik. A szőttesek színváltozataiban a térségben jellegzetesen használt színkombinációkat fedezhetjük fel: a vörös-fehéret, a vörös-kéket és a vörös-kék-fehéret.

A takácsszőttesek háziszőttesekre gyakorolt hatását mutatják meg a Tolnai-Sárközből származó szőttesek, amelyek motívumain tetten érhető a hímes takácsok díszítési stílusa. A kollekció részét képezi egy magyarvistai női mellény vagy „mellyes”. E gazdagon hímzett viseleti darab magán hordozza a kalotaszegi mintakincs színeit és formavilágát, háta közepén pedig megjelenik a magyar címer. A tárgyegyütteshez tartozik két Baja környéki női bőrmellény is. Mindkét darab aprólékos hímzéssel és rátéttel díszített irhából készült, és téli-nyári viselet volt. Kézzel varrott és hímzett kisipari szűcsmunka. Szintén ebből a térségből származik a kollekcióba tartozó brokát nagyszoknya is.

A tárgyak közt megtalálható még egy gazdagon hímzett női bársonykabátka vagy „női ujjas”. Ez a 19. sz. közepén feltűnt viseleti darab egy vastagabb kelméből készült fajtája, amely kabát-szerepű, utcai viselet, a ködmön és mente szerepét vette át mint meleg téli ruhadarab. A kollekció megvásárlásával három kivételesen gazdagon díszített, Baranyából származó női keskenykötény is Múzeumunk gyűjteményébe került, teljesebbé téve a jelenlegi gyűjteményt.

Szólj hozzá

szőttesek Trombitás gyűjtemény