2020. nov 24.

Élelmiszerpazarlás, a szerves hulladék csökkentése

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Élelmiszerpazarlás, a szerves hulladék csökkentése

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

Magyarországon egy ember évente átlag 620 kg ételt fogyaszt, ennek közel 50%-a állati eredetű fehérje és zsiradék. A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak. Nagyjából kiszámolhatjuk, hogy míg naponta kb. 85 dkg húst és zsiradékot, addig hozzávetőleg csak KB. 30 dkg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk el. Utóbbinak a duplája lenne ideális.

2_europai_hulladekmentes_het_940_788_2020.jpg

Szerző: Tábori Tamara, múzeumpedagógus

Nagy előnye még az idényzöldségek és gyümölcsök vásárlásának, hogy a saját közvetlen környezetünk gazdaságát segítjük vele, hiszen a helyi termelőket támogatjuk. Nem mellékes szempont az sem, hogy a termékek rövidebb szállítási távolságról jutnak el hozzánk, csökkentve ezáltal a szállítás során keletkező környezetszennyező láthatatlan hulladék mennyiségét.

TIPP: A különböző gabonáknak (rizs, hajdina, köles) is van fehérjetartalma, ráadásul jóval olcsóbbak, mint a húskészítmények. A növények közül leginkább a hüvelyesek (zöldbab, szárazbab, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, csicseriborsó) fehérjéje hasonlít az állati eredetű, úgynevezett komplett fehérjékre és kétszer-háromszor többet is tartalmaznak, mint a gabonák, ugyanakkor gazdagok rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban. Bolygónk és egészségünk védelmének érdekében tehát érdemes több növényi eredetű táplálékot fogyasztanunk.

 

Annyit vásárolj, amennyire valóban szükséged van!

A megvásárolt élelmiszerek egyharmada a kukában végzi. Azzal is környezettudatos példát mutathatsz, ha csak annyi ételt vásárolsz, amennyire valóban szükséged van. Otthononként közel 500 kg hulladékot termelünk évente, aminek körülbelül harmada szerves anyag. A KSH adatai szerint 2019-ben Magyarországon 3 245,6 ezer tonna hulladékot szállítottak el.

TIPP: Hogyan csökkentheted a háztartásban keletkező hulladék mennyiségét? Például komposztálással. És ezzel párhuzamosan még a talaj minőségét is javíthatod. Természetesen a komposztáláshoz szükséges kert nem mindenkinek áll rendelkezésére. Aki igazán eltökélt, felfedezhet a környékén egy közösségi kertet, ahol le tudja adni a szerves hulladékot. Budapesten hozzávetőleg 30 közösségi kert működik, akár még a belvárosban is találhatunk: http://kozossegikertek.hu/

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, mik kerülhetnek a komposztba és mik azok, amiket egyáltalán ne tegyünk bele.

Komposztálható hulladékok

  • Kerti hulladékok: falevél, lenyírt fű, faágak aprítva
  • Konyhai hulladék: zöldség- és gyümölcshéjak, csutkák, tojáshéj, magok, kávézacc, teafilter, fahamu, natúr papír (kis mennyiségben)
  • Növényevő állati trágya

 

Ne kerüljön a komposztba!

  • Kezelt fahulladék
  • Citrusfélék héja (a gyümölcsök héját vegyszerrel kezelik, hogy kibírják a hosszú szállítást, a vegyszerek miatt nem kerülhetnek a komposztba)
  • Beteg növényi részek
  • Hús, csont
  • Főtt étel
  • Pelenka
  • Vegyszerek, veszélyes hulladék

 

Érdekel? Nézz utána: 

Kompsztáló.hu oldalon segítséget találsz a komposztálás menetéhez.

http://husmenteshetfo.hu/index.php/hu/

http://husmenteshetfo.hu/index.php/hu/mit-tehetsz/komposztba

https://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

http://kozossegikertek.hu/

Szólj hozzá

hulladék komposzt élelmiszerpazarlás Európai Hulladékcsökkentési Hét sz: Tábori Tamara