2020. ápr 09.

Játékos húsvét

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Játékos húsvét

Tudod, miért a nyuszi hozza húsvétkor a piros tojást? Egyáltalán miért pirosra festik a legtöbb húsvéti tojást? Hallottál már olyan vicces mintákról a hímes tojáson, mint az ördög térgye?
Gyere, játssz velünk! Készüljünk együtt a húsvétra! Megmutatjuk, mi miért olyan a húsvétban, amilyen. Oldalunkon mondókákat, meséket találsz, kézműveskedéshez adunk praktikus ötleteket és érdekességeket osztunk meg veled a húsvétról.

Miért a nyúl?
Létezik egy történet, miszerint Ostra istennő napján a tavasz eljövetelét köszöntötték. Az istennőt mindig tavaszi virágokkal körülvéve, tojással a kezében, lábánál nyulakkal, fején tavaszi virágkoszorúval ábrázolták. A legenda szerint Ostrának volt egy különleges madara, ami színes tojásokat tojt. Az istennő annyira szerette a gyerekeket, hogy kedvükért a madarat nyúllá változtatta. Ezért tojnak a húsvéti nyulak színes tojásokat. Az istennő nevéből eredeztethető a Húsvét német (Ostern) és angol (Easter) elnevezése is.

ostra_nyul_jo.jpeg

Nos, akkor nézzük csak, most kit is tart az ölében Ostra? Nézd meg jól a képet! Neked melyik állat jelenik meg hamarabb? Milyen gyorsan látod meg Ostra ölében a másik állatot? Minél gyorsabban tudsz váltani, annál kreatívabb vagy.

Szerző: Szemmelveisz Ildikó, múzeumpedagógus, Tábori Tamara, múzeumpedagógus

Piros tojás a locsolásért cserébe
A piros tojást a locsolásért cserébe adták a lányok a fiúknak. Tudod, mit jelképez a tojás?

A tojás ősidők óta a termékenység, az újjáéledés szimbóluma. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad fel Jézus is a keresztény hit szerint, hogy megváltsa az embereket. A piros szín az ő kiserkent vérét is jelképezi.

Te szoktál tojást festeni? Melyik szín a kedvenced? És milyen mintát festesz rá?
A tojás díszítésére, csinosítására sokféle technika létezik még manapság is. A festésen kívül a hímzés vagy írás, a batikolás és a patkolás a legismertebbek! Hagyományosan az asszonyok növények főzetével festették a tojásokat. A hagymahéj sárgás-barna, a cékla és a lilakáposzta pirosas, a kurkuma sárga színt ad a tojásoknak. Ezeket te is kipróbálhatod otthon. A festéshez célszerű forró vizet használni, ezért kérd felnőtt segítségét!

Gica, kica, kisica
Egy kis ügyességgel szép mintákat készíthetünk, ha viasszal írunk a tojásra – ezt a részt később nem fogja be a festék. Ehhez egy speciális eszközre az „írókára” van szükségünk. Vicces nevei is vannak ennek az eszköznek: gica, kica, kisica. A díszítések, minták attól függően változnak, merre járunk az országban.
A tojást 8 vagy 16 egyenlő részre osztják, ezekben vonalaznak, pontoznak, kisebb mintákkal díszítenek. A tojásra írt motívumok növények, virágok, állatok, a mezőn használt szerszámok képét, vallási szimbólumokat utánoznak. Mutatunk néhányat:

irott_tojasok_01.png

Az állatok esetében általában csak egy-egy részük jelenik meg a mintán, innen a nevük is: nyúlfüle, béka segge, kakastaraja – ezek a szerelem jelképei.

irott_tojasok_02.png

(Forrás: Antalné Tankó Mária: A Gyimesi írott tojások mintakincse)

Ha kedvet kaptál valamelyik minta megfestésére, ne habozz!

Szólj hozzá

ünnepek húsvét tojásfestés