2020. máj 02.

Mézeskalács ütőfa

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Mézeskalács ütőfa

A hagyományos mézeskalácsot lisztből, mézből és cukorszirupból sütötték. Az előkészített tésztát negatív vésetű fa formákba, ún. ütőfákba nyomkodták. Pihentetés után speciális kemencében, több sütőterű cukrászkemencében sütötték ki. A faragott mézeskalácsformákat vagy ügyes kezű mesterek faragták, vagy rézmetszők, ötvösök készítették megrendelésre.

A művészi igénnyel megmintázott ütőfák leggyakoribb alapanyaga a körtefa volt. A faragásokon gyakran bibliai jelenetek, szentek, püspökök, papok szerepeltek, de a profán témák is gyakran előfordultak. A legnépszerűbb mézeskalácsok huszárt, babát és szívet formáztak. A barokk kort idézték a díszes ruhájú nemes urak, hölgyek vagy a hintó. Idővel megjelentek a mindennapi élet kellékei, eseményei és az aktuális technikai újdonságok (pl. vasút, gőzhajó, kerékpár, autó) ábrázolásai is.

mezeskalacs_utofa_webhez-004.jpg

Szerző: Szabó László, főmuzeológus

A mézeskalács sorsa természetesen az volt, hogy megegyék, de ha megmaradt, romlékonysága miatt idővel akkor is az enyészeté lett. Az ütőfák viszont maradandónak bizonyultak, és máig őrzik koruk lenyomatát.

Szólj hozzá

mézeskalács ütőfa