2020. ápr 22.

TEGYÉL MA EGY JOBB HOLNAPÉRT! 2020.

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
TEGYÉL MA EGY JOBB HOLNAPÉRT! 2020.

Föld napja - Earth Day - Április 22.

Az idei Föld napját a koronavírus járvány miatt szokatlan módon, a virtuális térben ünnepeljük. A cselekedetek azonban a valóságban történnek. Mindannyian tudunk tenni valamit a bolygónkért. Te is. Néhány egyszerű változtatás vagy egy kis odafigyelés kell csak, és már te is óvod a Földünket. Írásunkból megtudhatod, mi az az ökológia lábnyom, hogyan számolhatod ki a sajátodat és ha túl nagynak látod, tippeket adunk, hogyan tudod csökkenteni a méretét.

Ne csak a Jeles napokon legyünk környezettudatosak!

fold_napja_940_788_2020.jpg

Szerző: Szemmelveisz Ildikó, múzeumpedagógus

 Az első Föld Napja megmozdulást 50 éve, 1970-ben tartották Amerikában, melynek fő szervezője Denis Hayes egyetemi hallgató volt. Már akkor több mint 20 millió ember próbálta felhívni a figyelmet a Föld, a természet megóvására.
Azóta minden évben április 22-én világszerte különböző rendezvények szervezésével már majdnem 200 országban, egy milliárd ember emeli fel hangját egyszerre! Ma már a Föld napja a világ legnagyobb környezetvédelmi eseménye. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja.
Magyarország 1990-ben, 30 éve csatlakozott az 1989-ben létesült Föld Napja Nemzetközi Hírközpont (USA) felhívásához. Létrehozták a Föld Napja Alapítványt, akik szakmai kiadványaikkal is támogatják a magyarországi kezdeményezéseket.

 

Ne csak a Jeles napokon legyünk környezettudatosak!

Az idei Föld Napját a körülmények kényszerítő ereje miatt szokatlan módon, a virtuális térben ünnepeljük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy így nem tudunk tenni valamit a környezetünkért. Minden apró, egyszerű lépés számít! Ne csak mástól várjuk, tegyünk magunk is minden nap valamit Földünk megóvása érdekében! Ha szokásainkat csak kicsit is megváltoztatjuk, máris közelebb kerülünk a fenntarthatóbb, élhetőbb jövőhöz.

Amióta az ember megműveli a földet a régóta fennálló élőhelyek, őserdők és fajok tűnnek el. Az utóbbi évtizedekben azonban ez a folyamat drasztikusan felgyorsult. Pusztul a termőföld, csökken a biológiai sokszínűség, az éghajlat ijesztő mértékben változik, a globális felmelegedés megállíthatatlannak tűnik. A Föld népessége soha nem látott mértékben növekszik, hihetetlen gyors a technikai fejlődés, a túlfogyasztás mértéke egyre nagyobb. Azonban a természet erőforrásai végesek.

 earth-day-blue-2499-sq-1.png

A tiéd mekkora?

Életvitelünket, fogyasztási szokásainkat az Ökológiai lábnyomunkkal is jellemezhetjük.  A módszer a lakásunk, étkezésünk, közlekedési, beszerzési-vásárlási szokásaink, hulladéktermelésünk témaköreiben méri fel szokásainkat. Ez alapján megadja, hogy a Föld mekkora területe termeli meg az életvitelünkhöz szükséges javakat. A jelenlegi helyzet szerint ez átlagban 2,8 hektár/fő. A Föld területét nézve minden emberre kevesebb, mint 2 hektár jut, azaz jelenleg több földi javat használunk fel, mint tehetnénk és mindezt a jövő nemzedék kárára. Ha kíváncsi vagy, a következő linkek segítségével meghatározhatod saját ökológiai lábnyomodat: http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index vagy akár a http://www.kothalo.hu/labnyom/

 

Vajon hány bolygóra lenne szükség, ha mindenki úgy élne, mint te?

Az 1960-as évek elején a Föld erőforrásainak évente még csak kétharmadát használtuk föl. Alig 50 éve még fenntarthatóan, a Föld korlátain belül éltünk. 2000-ben már év közben (októberben) elértük azt a pontot, amikor feléltük az adott évre rendelkezésre álló erőforrásainkat. 2014-ben ez a nap már augusztusban, 2019-ben már júliusban elérkezett.

A népesség-növekedés és a folyamatosan növekvő fogyasztás miatt egyre rövidebb idő alatt éljük föl azt a természeti erőforrás készletet, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani. A világ átlagát tekintve úgy élünk, mintha a Földnél 1,7-1,8-szor nagyobb bolygó állna rendelkezésünkre. Ezt a túlzott fogyasztást már nem sokáig bírja a Földünk. Évről évre egyre hamarabb érkezik el a Túlfogyasztás Napja. A Global Footprint Network minden évben kiszámítja, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, illetve mennyit képes a Föld megújítani, hogy ellensúlyozza az ember ökológiai lábnyomát, így jön ki a túlfogyasztás napja. A számítások alapján 2019-ben már július 29-re esett ez a nap. Ez azt jelenti, hogy szűk hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre rendelkezésre álló erőforrásait!

ecological-footprint-4123696_1920.jpg

Magyarország sajnos még rosszabb mutatókkal rendelkezik! 2019-ben már június 14-én elértük hazánkban a túlfogyasztás napját. Két Föld bolygóra lenne szükségünk, hogy a természeti erőforrások igényeinket fedezni tudják.

A Global Footprint Network weboldalán azt is megnézheted, hogy neked a jelenlegi életviteled alapján mikor van a személyes túlfogyasztási napod: https://www.footprintcalculator.org/ (Az oldal angol nyelvű.)

 

Néhány jótanács

Hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, azaz élhetünk környezetbarát módon?

Te is tudsz tenni azért, hogy tovább csökkentsd ökológiai lábnyomodat. Változtass szokásaidon! Néhány egyszerű lépéssel már te is tehetsz környezetünk megóvásáért. Soroljuk, hogyan:

A víz- és energiafogyasztás terén:

  • fürdés helyett gyors tusolás
  • a csöpögő csap javítva jobb
  • fogmosás közben feleslegesen folyik a víz
  • a mosógép tele programmal hatékonyabb, víz- és energiatakarékosabb
  • a mosogatáshoz sem kell folyóvíz
  • a régi építésű a házakat, lakásokat érdemes jól szigeteltetni
  • Tudtad, hogy a fák remek természetes árnyékolók?
  • Használj energiatakarékos izzókat! Ha sokáig nem tartózkodsz egy helyiségben, ne felejtsd el lekapcsolni a villanyt!
  • A fűtést elég 20-21°C-on tartanod. Az éjszakai alváshoz a hűvösebb is elég, sőt egészségesebb is! Arra is ügyelj, hogy ne az utcát fűtsd.

 

Ne vesztegesd! Az élelmiszerfogyasztás és hulladékcsökkentés lehetőségei:

  • Vásárolj tudatosan! Első lépésként az is beválik, ha nem felejted otthon a bevásárló táskát. Emlékezz rá: az eldobható nylon szatyor nem a barátod.
  • Piacra járni igazán trendi manapság. Vásárolj helyi termelőtől, hazai élelmiszereket. Ne utazzon több ezer kilométert az áru!
  • Ha szezonális, friss termékeket vásárolsz, az egészségedért is sokat teszel.
  • Azért, mert akciós, még nem kell kétszer annyi belőle! Csak a szükséges mennyiséget vedd meg. A felesleg úgyis kidobásra kerül a végén.
  • A haverodnak új telefonja van? Neked nem kell utánozni. Inkább győzd meg arról, hogy ha a réginek még nincs baja, használja azt. Ha elromlott, és még van rá lehetőség, javíttassa meg.
  • A csomagolás szép, színes és hívogató. De biztosan haza akarod cipelni azt a rengeteg felesleges műanyag hulladékot?
  • Használj tölthető akkumulátorokat, ne elemes eszközöket!
  • Műanyag helyett használd nyugodtan a nagyi porcelán tányérait vagy üvegpoharait.
  • Ne vásárolj annyi műanyag palackos ásványvizet! A csapvíz megfelelő alternatíva lehet.
  • Az üvegedet, flakonodat újra töltheted vízzel is.
  • A papírnak két oldala van, írhatsz mind a kettőre, így pénzt is spórolsz.
  • A só, az ecet, a citrom természetes tisztítószerek. Próbáld ki, hidd el, beválik! Így mellőzheted a vegyszereket is.

 

A közlekedj okosan!

  • A jelenlegi helyzetben a gyaloglás, kerékpározás a legegészségesebb közlekedési alternatíva. A kijárási korlátozás megszűnése után, ha mégis utaznod kell, autó helyett használd a tömegközlekedési eszközöket. Hidd el, így is odaérsz.
  • Jobb, ha nem benned megy fel a pumpa, hanem az autód kerekében. Ne feledd, lapos gumival többet fogyaszt az autó.

 

A WWF Magyarország honlapján részletesen, pontokba szedve olvashatsz tippeket arról, hogyan is kezdj hozzá a környezettudatos életmód kialakításához. (https://wwf.hu/cselekedj/elj-kornyezettudatosan/)

 Persze rengeteg jótanács és példa létezik még. A lényeg, hogy indulj el és változtass!

 

Szólj hozzá

környezettudatosság ökológiai lábnyom Föld napja túlfogyasztás napja