2020. nov 26.

A munkahelyi hulladék csökkentése

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
A munkahelyi hulladék csökkentése

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. A munkahelyi hulladék csökkentésével sokat tehetünk termőföldjeink, a talaj, vizeink és erdeink védelméért és a fenntartható életért! A munkahelyek „zöldítéséhez” különösen fontos a szélesebb társadalmi rétegek, a munkavállalók, azaz a mi szerepvállalásunk, felelősségünk.

4_europai_hulladekmentes_het_940_788_2020.jpg

Szerző: Kalocsai-Kopanyicza Linda, múzeumpedagógus

Hogyan kezdhetsz hozzá a munkahelyi hulladék csökkentéséhez?

Nézd meg, hogy mennyi és milyen típusú hulladék keletkezik a munkahelyeden töltött idő alatt. Ezután válassz alternatívát, hogyan tudnád a hulladék keletkezését csökkenteni vagy milyen helyettesítő megoldásokat alkalmazhatnál.

TIPP:

  • Használj, újrahasznosított papírt.
  • Tudtad, hogy a nyomtatók kiürült festéktartói még tartalmaznak festéket? Ezért veszélyes hulladéknak minősülnek és ennek megfelelően kell azokat kezelni. Fontold meg, valóban mindent szükségszerű-e kinyomtatni. Léteznek festéktakarékos betűtípusok, ha lehet, ezeket használd.
  • Nyomtass kétoldalasan, ha lehet, fekete-fehérben, hiszen a nyomtató színes festékpatronjai is veszélyes hulladéknak minősülnek. Ha a nyomtatást keskeny nyomdai margókkal állítod be, több szöveg fér egy oldalra, így kevesebb papírt kell felhasználnod.
  • A papír másik oldalát jegyzetelésre is felhasználhatod. Az egy oldalán már használt papíroknak a közeli óvodák is örülnek.
  • Térj át a digitális jegyzetelésre. A szórólapok helyett pedig inkább digitális reklámokat használj.
  • Az egyik legkárosabb hulladékot a munkahelyek nagy részén a PET palackok, illetve a kávéautomaták, kapszulás kávégépek műanyag hulladéka jelenti. Kiváltásukra jó alternatíva lehet a vízszűrő berendezések alkalmazása, és csapvíz (szódavíz) fogyasztása mind munka közben, mind a megbeszéléseken. Kulacs használatával is csökkentheted a keletkező műanyag hulladékot. A kávéautomaták és kávékapszulák helyett főzhetsz káros hulladék nélküli kávét szemes vagy őrölt kávéból.
  • A munkahelyi étkezésekhez használj otthonról hozott tányért, evőeszközt, poharat, textilszalvétát. Az otthonról hozott ebéddel (műanyag dobozban, vagy levesek esetében befőttesüvegben) csökkentheted az előre csomagolt ételek fogyasztása során keletkező hulladék mennyiségét.
  • A munkahelyen kihelyezett szelektív hulladékgyűjtők használatával te is jelentősen csökkentheted a nem újra hasznosítható hulladék mennyiségét.
  • Használj energiatakarékos izzókat és ügyelj arra is, hogy a használaton kívüli elektromos eszközök legyenek kikapcsolva. A neoncsövek és az energiatakarékos kompakt fénycsövek kiégésük után külön kezelendők, hiszen higanygőz és egyéb gáz tartalmuk miatt veszélyes hulladéknak minősülnek. Használd ki a természetes fény előnyeit. Ha világos van a munkahelyeden, ne kapcsold fel a lámpát feleslegesen. Íróasztalodat a természetes fényforrás közelébe áthelyezve szintén csökkentheted a világítótestek használatát. 
  • Amennyiben van rá mód, akkor érdemes a komposztálható hulladékot a munkahelyen is külön gyűjteni és esetleg helyi komposztálót kialakítani.
  • A munkahelyi takarítás során érdemes környezetbarát tisztítószereket használni.

 

Érdekel? Nézz utána: 

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv_gyujtes/

https://hulladekvadasz.hu/2017/08/24/munkahely-hulladek-nelkul/

https://www.profession.hu/cikk/hulladekmentesen-a-munkahelyen-kezdjuk-el-most

https://humusz.hu/nuhu10pont#visszautasitas

https://www.levego.hu/sites/default/files/15-hulladek-gszt2010.pdf

http://munkavedelem.unideb.hu/infekciokontroll.pdf

https://mugu.hu/blog/munkahelyi-hulladekkezeles-szabalyai/

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0200003.scm

Szólj hozzá

hulladék Európai Hulladékcsökkentési Hét munkahelyi hulladék sz:Kalocsai-Kopanyicza Linda