2020. nov 30.

„Én fogtam meg fülit, farkát, adjanak egy darab hurkát!”

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
„Én fogtam meg fülit, farkát, adjanak egy darab hurkát!”

Disznóvágás 100 évvel ezelőtt

November 30-át Disznóölő Szent András Napjának is nevezik, mert országszerte  ezen a napon kezdődtek a disznóvágások. A következőkben egy 20. század eleji disznóvágást elevenítek föl. Az adatok a Pest megyei Alsónémedi és Ócsa településekhez köthetők. Itt élő, s a disznóvágás hagyományát máig…

Tovább Szólj hozzá

zsír disznóvágás sonka sertés kolbász szalonna hurka pörzsölés sz: Németh Anna

2020. nov 27.

Kirándulj zöldben!

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Kirándulj zöldben!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

A kirándulás, túrázás testnek és léleknek egyaránt felüdülést jelent. Vannak azonban olyan jelenségek, amikkel rossz találkozni az erdőben. Biztosan te is láttál már eldobott csokipapírt, nejlonzacskót, alufóliát, üdítősüveget kirándulás közben. Ez nem csupán tiszteletlenség az erdővel szemben,…

Tovább Szólj hozzá

kirándulás hulladék környezettudatosság sz: Németh Anna Európai Hulladékcsökkentési Hét

2020. nov 26.

A munkahelyi hulladék csökkentése

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
A munkahelyi hulladék csökkentése

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

Életünk jelentős részét a munkahelyünkön töltjük. A munkahelyi hulladék csökkentésével sokat tehetünk termőföldjeink, a talaj, vizeink és erdeink védelméért és a fenntartható életért! A munkahelyek „zöldítéséhez” különösen fontos a szélesebb társadalmi rétegek, a munkavállalók, azaz a mi…

Tovább Szólj hozzá

hulladék Európai Hulladékcsökkentési Hét munkahelyi hulladék sz:Kalocsai-Kopanyicza Linda

2020. nov 25.

Vegyszermentesen is tiszta

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Vegyszermentesen is tiszta

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

A környezetbarát tisztítószerek használata nemcsak egy lehetőség arra, hogy környezetünket vegyszermentesen tartsuk tisztán, hanem egyszerűséget is jelent az hétköznapjainkban. A szemléletváltás segít abban, hogy a felhalmozás helyett inkább a valós szükséges eszközök mellett tudjunk dönteni. A…

Tovább Szólj hozzá

hulladék környezettudatosság Európai Hulladékcsökkentési Hét sz: Bán Boróka

2020. nov 24.

Élelmiszerpazarlás, a szerves hulladék csökkentése

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Élelmiszerpazarlás, a szerves hulladék csökkentése

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

Magyarországon egy ember évente átlag 620 kg ételt fogyaszt, ennek közel 50%-a állati eredetű fehérje és zsiradék. A hazai háztartások évente 165 kg zöldséget és 89 kg gyümölcsöt vásárolnak. Nagyjából kiszámolhatjuk, hogy míg naponta kb. 85 dkg húst és zsiradékot, addig hozzávetőleg csak KB. 30 dkg…

Tovább Szólj hozzá

hulladék komposzt élelmiszerpazarlás Európai Hulladékcsökkentési Hét sz: Tábori Tamara

2020. nov 23.

Ezerarcú hulladék

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Ezerarcú hulladék

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum cikksorozata az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából

Mindennapi életünket a hulladék keletkezése óhatatlanul végig kíséri. Saját szemünkkel látjuk és pénztárcánkkal tapasztaljuk, mennyi hulladékot dobunk ki, vagy éppen mennyi felesleges tárgyat halmozunk fel otthonainkban. Nagyon ritkán gondolunk azonban bele, hogy a nálunk kézzelfogható hulladékként…

Tovább Szólj hozzá

hulladék csomagolás csomagolóanyagok Európai Hulladékcsökkentési Hét sz: Tábori Tamara

2020. nov 19.

Boros Ádám 120

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Boros Ádám 120

Emlékezés Dr. Boros Ádám professzorra (1900–1973) születésének 120. évfordulóján

120 évvel ezelőtt, 1900. november 19-én, Budapesten született Boros Ádám, a magyar növényvilág legjelesebb kutatóinak egyike. Kép: Boros Ádám botanikus, mohakutató a növénygyűjteményében, 1970 (fotó: Tóth István),A kép forrása: FSzEK, Budapest Gyűjteménye Szerző: Nagy József, muzeológus  Édesapja…

Tovább Szólj hozzá

növények moha botanika 120 éves Boros Ádám sz: Nagy József gyógynövénykutatás

2020. nov 11.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

írta: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”

November 11. Márton napja

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartja a mondás. A Márton-napi libalakomáknak országszerte nagy hagyománya van. Ekkorra már kiforrta magát az újbor, ez egészségre koccinthattak az emberek. Milyen egyéb szokások, hagyományok kapcsolódtak ehhez a jeles naphoz? Ki volt Szent…

Tovább Szólj hozzá

ünnepek liba Márton nap sz: Németh Anna

süti beállítások módosítása